Advent nátrium-glutamáttól mentesen

Finomabbnál finomabb zöldségek

Nem kertelek, máris a közepébe vágok: a nátrium-glutamáttól (E621 vagy MSG) olykor verejtékezni kezdek, amikor megérzem az ízét. No nem szó szerint, és nem is azért, mert nem finom ettől az összetevőtől az étel: az lesz. Legalábbis a nassolnivalóknak például egészen "jól áll" az íze. Az ok, amiért nem szorgalmazom az MSG fogyasztását, az az, hogy nem kimondottan egészséges "hozzávaló". Meg persze nem is természetes, sőt nem is valami kifinomult. Ettől függetlenül a gyártók előszeretettel teszik bele bizonyos élelmiszerekbe, pedig nélküle is van élet a kulináriában.

 

Kétségtelen, hogy a nátrium-glutamát mint összetevő tesz egyfajta plusz ízt az ételekhez. Mondhatni finom is, hiszen egy ízfokozóról van szó. Megannyi termékben megtaláljuk ezt. Ami nekem elsőre eszembe jut, az a csipsz, ami többnyire tartalmazza ezt a "kedves mérget". Én is elcsábulok néha, ne aggódj, kedves olvasó! Azaz: olykor-olykor én is eszem olyan kaját, amiben tudom, hogy van MSG. Azt azért hozzáteszem, hogy nem gyakran teszem, mert a természetes ízeknek vagyok a híve, a jó minőségű alapanyagoknak, mondhatni, hogy a gondosan összeválogatottaknak. (Már ha van lehetőségem adott helyen, időben ilyeneket vásárolni.)

 

Évekkel ezelőtt volt egy munkám, amelyben a húsipari készítményekről írtam: név nélkül egy hentes kitálalt a húsokról, virslikről, szalámikról, kolbászokról, és sorolhatnánk, miről még... Ez mindig eszembe jut, amikor például valamilyen felvágottat vásárolok, vagy éppen kolbászt. Jobbnál jobbak ezek; nagyon ínycsiklandóak még látványra is (nem mindegyik persze). Finomak a szendvicsekben, finomak magukban is fogasztva. Ám a gyomor hosszútávon azért nincs odáig az ízfokozókért...

 

Tudnod kell, kedves olvasó, hogy ha te is küzdesz gyomorproblémákkal, nem árt, ha megvizsgáltatod magad egy jó gasztroenterológussal, vagy ha elmész belgyógyászhoz, táplálkozás-szakértőhöz. Ne legyen kifogásod ezzel kapcsolatban: például, hogy "de hát az drága". Ha tönkremegy a gyomrod, az még drágább. Mindenféle értelemben. Így én arra biztatlak téged, hogy ha mindig nem is vizslatod meg kívül-belül azt az árut, amit megveszel, legalább igyekezz csak néha-néha bűnözni a nátrium-glutamáttal! A többi E-vel kezdődő összetevőről nem is beszélve!

Az őszinteségen túl pedig még egy igazán fontos dolog: az advent arról is szólhat, hogy lemondunk valamiről. Miért is ne mondhatnánk le a nátrium-glutamátról legalább ebben az időszakban. Miért is ne lehetne olyan ételeket ennünk, amiben nincs MSG? Legalább karácsonyig figyelj arra, hogy tisztán étkezel! Valószínűleg szilveszterkor már nem fogsz... Addig is próbáld meg a nátrium-glutamáttól mentes adventet. A gyomrod valószínűleg meghálálja majd...