Az étkezés szükségszerű örömforrás, de az is lehet, hogy örömteli szükségszerűség. Nem csupán azért eszünk, hogy ne haljunk éhen, hanem azért is, mert szeretjük „megtáncoltatni” az ízlelőbimbóinkat. Mitől érzik magukat a legjobban?
Ritkán eszik gyorséttermi ételt a 15-39 közötti magyarok többsége – derült ki 2025 elején az Ifjúságkutató Intézet kutatásaiból. A 90 százalékuk nem jár sem gyors-, sem hagyományos étterembe, de nem is rendel. Inkább főz! Több dolog miatt lehet ez így: például, hogy az otthoni étel olcsóbb, mint az éttermi. Valószínűsíthető továbbá, hogy sokan szeretnek is főzni az érintettek közül, nem pedig csak szoktak.
De vajon, ha mégis mennének, hová mennének szívesebben: gyors- vagy hagyományos étterembe? A gyorsétteremben gyorsan elkészített, de – többnyire – kevésbé minőségi, a hagyományos étteremben lassabban elkészített, de minőségi étel kerül a vendég asztalára. A kínált fogások között is akadnak eltérések, ugyanis a gyorsétteremben például hamburgert, gyrost, sült krumplit, lángost, tésztát is kaphatunk. A hagyományosban több időt szánunk az étkezésre; jobban kiélvezzük az ízeket. Itt már nagyobb valószínűséggel eszünk előételt is, s meglehet, hogy a főétel után még választunk egy desszertet, esetleg egy jó kávét.

Otthon főzni nagyszerű élmény. Fotó: Anastasia Shuraeva (Pexels)
Az jár a legjobban, aki szeret főzni, mert maga választja meg, hogy milyen alapanyagokból alkot ételt, s ráadásul a főzés kifejezetten élményszerű, ha valaki örömmel fog hozzá. Valamint aki főz, talán ritkán süt gyorséttermi kaját, mert ha már időt szán az ételkészítésre, meglehet, hogy nem hamburgert varázsol majd az asztalra, hanem jó eséllyel valamilyen különleges fogást, s talán egészségeset is.
Az időn és az éhség fokán is múlhat az, hogy melyiket választjuk: a hagyományost vagy a gyorséttermit, mindenesetre ha egyedi kosztra, minőségi felszolgálásra vágyunk, nem biztos, hogy gyorsétterembe megyünk, mert az egy másik műfaj. A gyors azért is gyors, mert az elkészítés és a kiszolgálás is az, de ha a nagy számok törvényét vesszük alapul, valószínűleg minőségibb ételt kapunk a hagyományos étteremben. Ha pedig főzünk, de tegyük fel, néhány hetente étterembe is ellátogatunk, az a legjobb kombináció, és akkor még inspirálódhatunk is, hogy mit próbálunk ki legközelebb otthon. Ha pedig jól sikerült egy fiatal lány étke, talán még a nagymamája meg is jegyzi: „jól van, most már akár férjhez is mehetsz”. (Az pedig már egy másik történet, hogy ennek a kijelentésnek örülne-e…)