
Orbán Viktor és Donald Trump az idei, november eleji munkaebéden. Számos fontos megállapodás született az USA és Magyarország között Washingtonban. Forrás: az AFP nyomán Blikk.hu
Néha gyilkol, vagy más megölésére vesz rá gonosz embereket az étel, az ital. Ez a gasztronómia sötét oldala. A szebbik oldalán viszont azokat a pillanatképeket is szívesen felidézzük, hogy milyen étkeket, italokat esznek-isznak díszebédjeiken, fogadásaikon, üzleti találkozóikon az ismert személyiségek. (Forrás: Wikipédia, blog.gasztro.hu, glamour.hu, mvkm.hu, AFP, blikk.hu, Délmagyar, MTI, AI)
Az emberek többsége arra is kíváncsi, hogy a sztárokon, uralkodókon, művészeken túl hogyan étkeznek az államok vezetői, gazdag üzletemberek akkor, amikor a legtöbbünket nagyon is érintő, fontos kérdésekről tárgyalnak, meghatározó döntéseket hoznak.
Pezsgő, nemzeti ételek, borok diplomáciai küldöttségeknek
Érdemes először általánosságban megismerni, hogy melyek a kötelező előírások a rangos államközi látogatások alkalmával rendezett díszétkezésekkor, amelyek a hivatalos programok elhagyhatatlan részei.
Mindenekelőtt ügyelni kell arra, hogy a vendégek abban az öltözetben jelenjenek meg a díszebéden vagy a díszvacsorán, amit meghívó fél előír. Ez a tiszteletadás lényeges eleme. Nagy körültekintéssel választják ki ezekre az rendezvényekre a menüt. Érkezéskor az aperitif jellemzően száraz/alkoholmentes pezsgő vagy nemzeti ital, esetleg alkoholmentes frissítő. A menüben megtalálhatók – különösen diplomáciai küldöttségek vendégül látása esetén – a vendéglátó ország nemzeti ételei is. A fogásokhoz pedig azokhoz illő – főként hazai – borokat szolgálnak fel.
A képviselőfánktól a Stefánia vagdalton át a Garibaldi szeletig
S ha már a diplomáciai vendéglátásról van szó, néhány érdekességet is megemlíthetünk. Például azt, hogy az udvari, diplomáciai és politikai élet képviselői számos étel és ital elnevezését ihlették.
Közülük az egyik legismertebb a képviselőfánk, amely égetett tésztából készülő, francia eredetű sütemény, s azt jellemzően angol-krémmel, emellett néhol tejszínhabbal töltenek meg.
Ezen étkek sorában található például a Stefánia vagdalt, amit Lónyay Elemér gróf feleségéről neveztek el. Ez tulajdonképpen egyben sült fasírt, közepén a főtt tojással. Fogyasztható hidegen és melegen egyaránt.
Díszvacsorákon gyakran szolgálják fel a Stefánia vagdaltot, amelyet Lónyay Elemér gróf feleségéről neveztek el. Forrás: Wikipédia
Viktória brit királynő volt névadója annak a tortának, amely habkönnyű piskótából készül, s azt habtejszínnel és eperlekvárral töltenek meg. Felszeletelve a lágy hab és a lekvár mámorosan olvad össze a puha tésztával.
Különleges, többemeletes sütemény a Napóleon torta, amelyet viszont nem a franciák, hanem az oroszok készítettek ünnepi alkalmakra. Forrás: mvkm.hu
Napóleon nevét szintén torta viseli, ami történelmi szempontból is különleges sütemény, hiszen egyszerre ünnepli az oroszok Napóleon felett aratott győzelmét és a szovjet kommunista párt bukását. Tehát orosz készítmény, amely levelestészta-rétegekből és gazdag, édes vaníliás krémből áll. Konyak is Napóleon nevét kapta: a történet szerint Napóleon konyakos ládákat hozott magával Courvoisier-ból, amikor megszökött Franciaországból Saint Helene szigetére tartva. Napóleon legénysége úgy döntött, hogy a konyakot Napóleon konyakjává nevezi át.
Speciális bélszín fajták is ízletesek, így a Stroganoff bélszín, amely Pavel Stroganov orosz grófról kapta a nevét. Wellington első hercege, Arthur Wellesley volt a Wellington bélszín névadója. Szólni kell még a Horthy lepényről, a Deák-pecsenyéről, a Kossuth-kifliről, a Garibaldi szeletről, valamint Barack Obama almás süteményéről, a Hámán füléről.
Kádár János hódmezővásárhelyi díszebédje az 1960-as években
Íme egy hazai díszebéd menüje az 1960-as évekből, amit Vári Ernő egykori hódmezővásárhelyi iskolaigazgató jegyez az emlékkötetében. Ő 1964. február 6-án a vásárhelyi Béke Szálló földszinti éttermében vehetett részt azon az ebéden, amelyet Kádár János, az MSZMP KB titkára, a Minisztertanács elnöke tiszteletére adtak a városban. A menükártyát eltette emlékbe.
A különleges dokumentumból kiderül, hogy aperitifként kecskeméti barackpálinkát kortyoltak a meghívott vendégek. Vásárhelyi vegyes tál volt a főétel, amelyben velőtojás, sertéspörkölt, göngyölt szelet és gombás vesepecsenye tette próbára az étkezők ízlelőbimbóit, minőségiek voltak a köretek is: francia karfiolt, sonkás rizottót, szalmaburgonyát választhattak a résztvevők. Felszolgáltak még fejes salátát, túrós és almás rétest, gyümölcsöt, valamint feketekávét. Italból pusztamérgesi rizlinget, illetve Anna-vizet ihattak.
Protokoll-elmélkedés: svédasztal, vagy büféasztal
Nemcsak itthon, hanem világszerte is ismert személyiség volt Görög Ibolya protokollszakértő, aki a Kádár-időszak utolsó éveitől egészen a 2010-es esztendők elejéig, legalább negyedszázadon át vezette a kormányzati „illemtant”. A 2020-ban Protokoll az életem címmel megjelent könyvében egyebek között arról is ír, hogy miként kellett megtanítania az „elvtársakat” az alapvető protokolláris szabályokra – köztük a különféle étkezési-udvariassági formulákra.
Legalább negyedszázadon át volt az elsőszámú protokollszakértő hazánkban Görög Ibolya, aki az „elvtársakat" megtanította a különféle étkezési-udvariassági formulákra. Forrás: mvkm.hu
Ott van például a büféasztal, mint vendéglátási mód, amit az 1947-es párizsi békeküldöttség tagjai svédasztalnak neveztek el. Valójában az északi népek asszonyainak étkezési megoldása a svédasztal. Itthon legalábbis így hívjuk a büféasztalt.
A különféle állófogadások jellegzetes megoldása az étkezéshez a svédasztal, amit az északi népek asszonyai találtak ki. Forrás: Wikipédia
Görög Ibolya azt is megemlíti kötetében, hogy az állófogadások magyar specialitása volt, hogy a kezdeti időkben a töltött káposztától a rácpontyig, a mignontól a sajtig mindent egy tányérra pakoltak a protokoll-étkezés résztvevői.
Fagylaltosok, utcaseprők, mint terrorelhárítók
Magyarországon a Gundel Étterem kapta a megbízást a párt és a kormány protokolláris rendezvényeinek, a legfőbb törvényhozó-, végrehajtó és külügyi szervek fogadásainak, a külföldi delegációk vendégváró rendezvényeinek a megszervezésére, lebonyolítására.
A vendéglátóhely környékét ilyen alkalmakkor a belügyi szervek emberei biztosították, a fagylaltosoknak, utcaseprőknek álcázott mozgó hálózatuk terrorelhárító feladatokat látott el. A diplomáciai fogadásokon a Parlament épületébe vagy vidéki vadászházakba is szállítottak kész menüsort, az ételeket-italokat felszolgáló személyzettel együtt.
Ám mindinkább meg kellett felelni a nyugatról érkezett tárgyalópartnerek elvárásainak, ezért az efféle eseményeken hazánk szervezőinek is alkalmazkodniuk kellett a „világ” kulináris-protokoll kultúrájához.
Vörös és fekete kaviár a Mézes Mackó pincehelyiségében
A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára őrzi Kiscsatári Marianna muzeológus leírását a „munkaebédekről”. Amikor nem a külügyi étterem volt azok helyszíne, akkor a fővárosban a Kígyó utcai Mézes Mackó nyugati típusú „Büfé” pincehelyiségébe invitálták a vendégeket. Esetleg a Gellért Szálló melletti korabeli legelőkelőbb Royal Szálloda éttermébe, ahol kaszinótojást és kaviárt is szervíroztak.
Érdekes idézni a Kállai Gyula emlékirataiban olvasható részt. A Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke így írt erről: „A főúri csemegének számító fekete és vörös kaviárt akkor kezdtük ízlelgetni, s be kell vallanom, kezdetben nem sokra becsültük. A különböző füstölt halakat sem. Vas Zoltáné az érdem, hogy megtanított bennünket, hogyan kell a rák farkát kihúzni, a lábait, az ollóit letörölgetni, vörös páncéljától megtisztítani s az előbukkanó hófehér húsát elfogyasztani. Nem kevés tiszteletet ébresztett a fácánkakassült sem, mely eredeti tolldíszében, szinte felrepülésre készen ékeskedett a húsostálak közepén.”
Négykoronás ünnepi ebéd a brit uralkodó tiszteletére
Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására 1993-ban Magyarországra látogatott II. Erzsébet brit királynő és a férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Az uralkodói pár tiszteletére május 5-én adott ebédet Antall József miniszterelnök és felesége a Gundelben.![]()
Minden fogást koronadíszítéssel szolgáltak fel II. Erzsébet és férje díszebédjén, amit Antall József és felesége adott a Gundel Étteremben 1993-ban. Forrás: Wikipédia
Az ünnepi ebédnek fantázianevet is adtak, ami Négykoronás lett, mivel miden fogást koronaformában, koronadíszítéssel szolgáltak fel. A Gundel executive séfje gondolta ki a menüt, amelynek előétele rózsaszínre füstölt lazac volt fehér spárgával, zsályamártással. A főétel egyedileg gyártott formán grillezett, fonatokba rendezett bélszín volt, míg desszertnek is különlegességet, saroglyán behozott óriás tésztakoronában felhalmozott epergúlán pompázó parfét ehettek a jelenlévők. Az étkeket a mádi pincéből származó Gundel borokkal és 1952-es évjáratú tokaji aszúval öblíthették le. Utóbbi pikantériáját az adta, hogy a szőlőjét Erzsébet trónra lépésének esztendejében szüretelték.
Későbbre ugorva az időben, a kínai elnök, Hszi Csin-ping és a neje, Peng Li-jüan az elmúlt esztendő májusában tett látogatást Magyarországon. A Blikk beszámolója szerint messze földön híres magyar édes és sós süteményeket kóstolhattak. Orbán Viktor miniszterelnök díszvacsoráján pedig kakaslevest, töltött káposztát, borjúsültet szolgáltak fel a párnak. A Kínában ritkán asztalra kerülő étkek igencsak tetszettek a vendég államvezetőnek.
Praktikusság és elegancia a döntő az üzletemberek étkezésénél
Az üzleti ebédek, vacsorák minősége meghatározó szerepet játszik a különféle nagy horderejű társadalmi megállapodások, gazdasági szerződések létrejöttében. Napjainkban olyan nagyszámú tárgyalásokat, egyeztetéseket folytatnak különböző témakörökben, hogy az azokat kísérő étkezések rendkívül sokfélék lehetnek. Éppen ezért a mesterséges intelligenciát (AI) hívjuk segítségül, milyen tanácsokkal szolgál általánosságban.
Mindenekelőtt figyelniük kell a vendéglátóknak a vendégek ételérzékenységére, allergiájára vagy speciális étkezési igényeire. Ezeket az információkat hasznos a találkozók előtt begyűjteni.
Felhívja az AI a figyelmet arra, hogy a menüsor kiválasztásánál a legfontosabb szempont a praktikusság és az elegancia. Olyan ételekkel érdemes kínálni a résztvevőket, amelyekhez nem szükségesek bonyolult evőeszközök vagy kényelmetlen szeletelés. Nagyon is megteszik a jó minőségű húsok vagy halak, könnyen fogyasztható fogások. Kerülni kell a túl fűszeres vagy illatos ételeket, amelyek zavarhatják a megbeszélést. A választéknak kiegyensúlyozottnak illik lennie, tartalmaznia kell a hús-, a zöldség- és a tésztaételeket egyaránt.
Elegáns öltözet, ahhoz illően pedig könnyen vágható, ehető hús- vagy halételek, jól és hamar emészthető desszertek dukálnak az üzleti megbeszélésekhez. Forrás: Wikipédia
Az előételek sorában törekedni kell a különböző, könnyű és elegáns változatokra, mint például a saláták vagy a könnyű krémek. Főételnek az AI olyan hús- vagy halételeket javasol, amelyek könnyen vághatók és ehetők, hogy az üzleti megbeszélés zökkenőmentes legyen. A desszertnek könnyűnek és emészthetőnek érdemes lennie, ne legyen túl bonyolult vagy gazdag édesség. A borok és más italok pedig akkor jók, ha az ételekhez igazodóak, kellően kiegészítik azokat.
Menü Donald Trump és Orbán Viktor munkaebédjén
S befejezésül pillantsunk be röviden annak a munkaebédnek a részleteibe, amelyet Donald Trump és Orbán Viktor, valamint a küldöttsége költhetett el az idén november eleji washingtoni megbeszélését követően.
Az esemény két órán át tartott. Az AFP fotóriportere lefényképezte a menüt, amelyet nyilvánosságra is hoztak. Különlegességek szerepeltek az előételsorban, nevezetesen egy őszi kerti saláta gránátalmamagokkal, uborkával, reszelt retekkel, mentás-citromos vinaigrettel. Főételnek kakukkfűvel sült csirkét szolgáltak fel édesburgonya-pürével, kelbimbóval és bébi kelkáposzta levelekkel. Desszertként sütőtöktortát fogyaszthattak a résztvevők vaníliafagylalttal, tökmagos karamellaropogóssal és gyömbéres kekszmorzsával.