Különleges ételek Ázsiától Dél-Amerikáig (V/1.): A Tom Khától a szecsuáni csirkéig

Kínai tálalás

Igazi művészet Kínában is az ételek készítése. Gondosan ügyelnek a tálalásra is. Forrás: Wikipédia

Néha gyilkol, vagy más megölésére vesz rá gonosz embereket az étel, az ital. Ez a gasztronómia sötét oldala. A szebbik oldalán viszont érdemes képzeletbeli utazást tenni, hogy milyen sajátos étkeket esznek a Föld legkülönbözőbb tájain. Bejárjuk a bolygónkat Ázsiától egészen Dél-Amerikáig. Az első részben a keleti népek gasztronómiai érdekességeit tárjuk fel. (Forrás: Wikipédia, streetkitchen.hu, gingyt.com, nosalty.com, blikk.hu)

Aki szeret utazni a nagyvilágban, és meg is teheti, annak nem árt, ha tudja, mit válasszon azok közül a csak az adott országra jellemző ételek közül, amelyekkel megkínálják vendéglátói. Ha viszont nincs módja valakinek a planétánk államainak meglátogatására, azzal csak gazdagodnak az ismeretei, amikor ottani szakácsok remekeiről olvashatnak. S talán itthon is próbálkozhat elkészítésével.

A következőkben Ázsia jellegzetes főztjeiből, konyhai készítményeiből adunk hely hiányában koránt sem teljes körű válogatást. Némelyik esetében a hozzávalókról és az elkészítésük módjáról is tájékoztatunk Benneteket.

Tom Kha: a kókusztejes csirkeleves Thaiföldről

Levesnek ajánlhatjuk a streetkitchen.hu segítségével a Tom Kha elnevezésűt, amely nem más, mint a Thaiföldön igencsak kedvelt kókusztejes csirkeleves. Benne keveredik a kókusztej krémessége, a citromnád frissessége és a csili csípőssége. Minden évszakban nagyszerű, a helybeliek is tökéletesnek tartják egy könnyed ebédhez, esetleg vacsorához.

Tom Kha
Ebédhez vagy vacsorához egyaránt tálalják Thaiföldön a Tom Kha elnevezésű étket, amely nem más, mint kókusztejes csirkeleves. Forrás: nosalty.gom

Gazdag az elkészítéséhez használt alapanyagok listája: 1 evőkanál (ek) étolaj, 3 centis friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál citromnád, 3 db kaffírlime-levél, 1 konzerv kókusztej, 300 ml víz, 1 teáskanál (tk) kristálycukor, 1 ek halszósz, 5 db csiperkegomba, 200 g csirkemellfilé, 0.5 db lime leve és 1 db chilipaprika.

Az elkészítése: közepes lábasban felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott citromnádat és a lime-leveleket kb. 2 perc alatt, hogy kiengedjék az aromákat. Ezután felöntjük kókusztejjel és vízzel, majd hozzáadjuk a cukrot, a halszószt és a vékony szeletekre vágott gombát. Nagy lángra kapcsolunk és felforraljuk. Beletesszük a vékony csíkokra vágott csirkemellet, és kb. 5–6 percig főzzük, amíg teljesen megfő. Ha kész, hozzáadjuk a lime levét és a felkarikázott chilipaprikát. Tálaláskor megszórjuk aprított korianderrel, és lime-szeleteket is rakhatunk még bele.

Kimchis pirított rizs és tteokbokki Koreából

Sokan koreai rizottónak hívják azt a fajta pirított rizst, amelyben savanykás-csípős kimchi, roppanós újhagyma található.

Elkészítéséhez a szakácsok tanácsa alapján egy nagy serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk az olajat, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd 1-2 percig pirítjuk. A következő lépésben beletesszük az aprított kimchit, és további 2–3 percig pároljuk. Ezután beleforgatjuk a főtt rizst, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 5–7 percig pirítjuk, hogy a rizs átmelegedjen és kissé megpiruljon. A serpenyő szélére toljuk a rizst, felverjük a tojásokat, és ráöntjük a közepére, majd gyorsan összekeverjük a rizzsel, hogy krémes és egyenletes legyen. Záró mozzanatként hozzáadjuk a szójaszószt, a szezámolajat, ízesítjük sóval és borssal, összeforgatjuk a vékony karikákra vágott újhagymával, majd pirított szezámmaggal megszórva tálaljuk.

Aki már kóstolta, megtapasztalhatta, hogy ez az étel frissít és laktat is, jól illik egy ázsiai ebédhez, esetleg gyors vacsorához.

Szintén Koreában számít csodaételnek a rendkívül jóízű, csípős és ragadós Tteokbokki. A leírás szerint szükséges először is hozzá tteok, vagyis rizstészta. Elmaradhatatlan kellékei egyebek között a póréhagyma, a só, a zöldség alaplé, a koreai rizspogácsa, a cukor, a gochugaru, azaz a chilipehely, a szója- és osztrigaszósz, a cukor. Kell még hozzá fokhagyma, bors, étolaj, pirított szezámmag, főtt tojás.

Tteokbokki
Egyenesen csodaételnek tekintik Koreában a tteokbokki elnevezésű különleges ennivalót, ami rendkívül jóízű táplálék. Forrás: nosalty.com

Világszerte ismert japán nemzeti étel a sushi

Az egész Földön jók ismert ennivaló a japán sushi, amely a távol-keleti ország nemzeti eledele. Érdemes megismerni, hogyan is készül ez a finomság.

Elsőként fontos lépés hideg vízzel megmosni a sushirizst, ezt legalább négyszer érdemes megtenni, majd hagyni kell, hogy lecsöpögjön.

Sushi
A japánok nemzeti eledelének számít a sushi, amelyből sokféle változat készíthető. A világon szinte mindenütt ismert étel. Forrás: Wikipédia

Közben majonézhez kell keverni srirachás szószt. A sriracha, kakasos szósz, sűrű, de jól folyós, enyhén csípős, élénk vörös színű termék, amelyet főleg érett, piros red thai chili paprikából, fokhagymából, cukorból, sóból és ecetből állítanak elő. Si Racha városában készítették először.

A rizst egy szélesebb edénybe kell helyezni és felönteni vízzel, majd hagyni állni 20 percet. Ez idő alatt gondot kell fordítani a rizs ízesítésére. Gyorsforralóban összekeverik a rizsecetet, a cukrot és a sót, majd addig melegítik, amíg a cukor és só fel nem oldódik, ezt ezután félreteszik. A rizst közepes hőfokon forrásig melegítik, majd 12-14 percig alacsony hőfokon főzik, végül a tűzről levéve, a fedőt rajta hagyva hagyják gőzölődni 20-30 percig.

További teendőként az ehető tengeri füveket illetve vörösalgákat tartalmazó, 18 x 21 centiméteres norilapot kettéhajtják, félbe vágják. Sok kalcium és vas van benne. Innentől kövessük a sushikészítők tanácsát: tegyük sushitekerő gyékénytekercsre, makisura, a fényesebbik oldalával lefelé fordítva, ez lesz a külseje, és fedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 centis csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. Utána a rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit, ami nagyon erős. Erre középen egy csíkban fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat. A lazacot, ha frissen vettük és nem fagyasztva, előtte fagyasszuk le és csak miután újra kiengedett használjuk fel!

A legkülönfélébb fűszerek világa India

Különlegesen gazdag ízek, változatos kulináris hagyományok, sajátos, egyedi főzési technikák jellemzik az indiai konyhaművészetet. Ötvözik a különböző régiók, vallások, etnikai csoportok és kultúrák jellegzetességeit az ételeik, híresek a fűszereikről. Ilyenek a curry por, a kurkuma, a garam masala, a kömény, a koriander, a kardamom, a szegfűszeg és a fahéj. Az olyan indiai fűszerkeverékek, mint a garam masala, a tandoori masala készítése az egyik legfontosabb eleme az indiai konyhaművészetnek.

Az egyik legnépszerűbb étel Indiában a tikka masala csirke, amely tulajdonképpen grillezett csirkehúskockákból áll. Ez az eledel igen gazdag paradicsomos-tejszínes-joghurtos szószban készül, rengeteg fűszerrel. Érdemes számba venni, mi mindenre van szükség az elkészítéséhez. Íme: 1 nagy fej vöröshagyma, gyömbér, chili, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek napraforgó olaj, 1 ek bama cukor, 2 teáskanál garam masala, 4 db paradicsom, 1 ek sűrített paradicsom, 60 dkg csirkemellfilé, 10 db curry levél, 6 ek joghurt, valamint koriander, kurkuma, chili, só, bors.

Lamb rogan josh
Bárányhússal készül a kashmiri aromás curry húsétel, a Rogan Josh, amit lakomákon szolgálnak fel legtöbbször. Forrás: nosalty.com

Az indiai főztök közül említésre méltó még a kashmiri aromás curry húsétel, a Rogan Josh, amely bárányhússal készül, de ugyanolyan finom marha-, sertés- vagy csirkehússal is.. Ez az egyik főétel a wazwanban, a hagyományos többfogásos kasmíri lakomában.

Kínában mindent megesznek, ami fut, repül vagy úszik

Nem mehetünk el szó nélkül a kínai konyha sajátosságai mellett, ha ázsaiai étkekről beszélünk. A kínaiak az ételek, az étkezések alapanyagait két fő részre osztják: a gabonaneműekre összefoglalóan fanra, amelyek az étkezések alapját biztosítják, és „minden egyébre”, ezek neve caj, amik az étkezést élvezetesebbé teszik. Egyszerre jelent „ételt” és „zöldséget”, hiszen zöldségféle volt a gabona mellé adott ízesítő adalék, „feltét” a kínaiak tömegei számára. A caj fogalmába tartozik a hús, a baromfi, a hal is, illetve az ezekből készült legkülönfélébb bonyolult fogások.

Van persze valóságalapja annak is, hogy a kínai étkezésre általában jellemző a nemes alapanyagok mellett minden ehető élőlény, tehát növény, rovar, állati belsőség felhasználása. Létezik egy közismert kínai mondás, ami szerint a kínaiak mindent megesznek, ami a földön fut, a levegőben repül, vagy a vízben úszik.

A kínai étkek sorából kiemelkedik a szecsuáni csirke. Csirkemellből vágnak vékony szeleteket, amikre keverőtálban tojást ütnek, az egészet keményítő és só kíséretében összekevernek, s tíz percen át pácolnak. Kockákra vágott hagymát, feldarabolt répát, csípős paprikát, bambuszt tesznek rá. Nagy lángon wokban olajat melegítenek, hagymát raknak, s beleteszik a pácolt csirkét. Annak kifehéredése után beledobják a répát, a paprikát és a bambuszt. Tovább pirítják 1 percig, ezután keverőtálba szedik az egészet.

Szecsuáni csirke
Kínában az egyik legnépszerűbb ételnek számít a szecsuáni csirke, amit elsősorban büfékben készítenek és kínálnak. Forrás: Wikipédia

A mártás készítésekor a wokba vizet öntenek, tűzhelyen forralják, majd hozzáadják a csípőspaprika-krémet, a szójaszószt, a borsot, a cukrot és a sót. Egy tálban 2 evőkanál keményítőt kevés vízzel összekevernek, majd a tejfehér keményítős vízből 2 evőkanálnyit öntenek a forrásban lévő mártásba. Annak sűrűsödése után beleöntik az előpirított zöldséges-húsos keveréket, s 2 perc pirítást követően leveszik a tűzhelyről. Párolt rizzsel tálalják.

Leginkább büfékben kapható a szecsuáni csirke, ami az egyik legközkedveltebb táplálék Kínában.

(Következik: Különleges ételek Ázsiától Dél-Amerikáig (V/2.): Az afrikai népek csemegéi)