Ragyogó ötlet!

A csillogó poharakkal már megnyerő lehetsz

A kifogástalan menüsor elengedhetetlen kelléke a jó vendégvárásnak, azonban a tisztaság, sőt az edények és poharak makulátlansága is hozzátartozik a meghívottak lenyűgözéséhez. 

Az edények tisztántartása viszonylag egyszerű, ám a poharak csillogása-villogása már nehezebb feladat. Mégis hogyan lehet elérni az üveg tökéletes fényét, pontosan úgy, ahogyan bizonyos reklámokban is látjuk? Nos, ennek járunk most utána! 

Ahhoz, hogy a poharak ragyoghassanak, nem elég pusztán elmosnunk azokat. Nem mindegy ugyanis, hogy mivel mossuk el, illetve töröljük meg az ivóeszközöket. Apropó, az eltörlés az üveg esetében szinte kötelező – nem elegendő tehát a száradás –, mert ha ezt a folyamatot kihagyjuk, akkor a vízcseppek szárazan is tündökölnek majd az ivóalkalmatosságainkon. Azt meg ugye nyilvánvalóan nem szeretnénk, de rajtunk kívül vitathatatlanul a vendégek sem repesnének a csupa foltos üvegcsodákért.

 

Csillogó poharak

A poharak nemcsak tiszták, hanem csillogóak is, ha a tippünket megfogadod. Fotó: Ramakant Sharda (Pexels)

 

Az éttermi konyhákban gyakorta fordulhat elő az a mosogatási módszer, hogy az eszközöket először kézzel öblítik el, hagyományos módon, ezután ezeket még mosogatógépben is megtisztítják. A megfelelő higiéniát ez a trükk is előcsalogatja, azonban, hogy a poharak csillogjanak, ez bizonyára nem elég, bár a baktériumok kétségtelenül így is eltűnnek. A ragyogó megoldást egyszerűbben tudjuk elérni, mint gondolnánk: csupán ecetet kell öntenünk a mosogatóvízhez. Ez oldja ugyanis a vízkövet, ami többnyire felelős a poharak homályosságáért, foltosságáért, az italcseppmaradványok mellett persze.

A hasznos gyakorlati recept a következő: a melegvízhez öntsünk körülbelül ugyanannyi rész ecetet, majd a poharakat körülbelül 30 percig áztassuk meg ebben a keverékben! Ezután fogjunk meg egy mikroszálas törlőruhát, és azzal szárítsuk meg az eszközeinket! Fokozhatjuk a hatást, hogy ha a mosogatószert vízzel és ecettel keverjük el, s ezzel az egyveleggel mossuk el a tárgyakat. Ennek a receptje pedig így fest: egy csésze víz, egy csésze ecet és egy evőkanál mosogatószer. 

A gondolat mellett, hogy a fenti valóban milyen egyszerű trükk lehet, sokaknak eszébe juthat, hogy bizony az ecetnek nincs túl kellemes illata, s felmerülhet a kérdés: mi lesz, ha a poharak is átveszik ezt a szagot? Nos, illóolajjal – például citromolajjal – közömbösíthetjük az ecet kellemetlen aromáját. Az ecetes egyveleghez tehát tehetünk ebből az illóolajból is, de használhatunk akár narancsolajat is. Ezek kellemes, de nem túl tolakodó illatot kölcsönöznek a poharaknak. Ezek után már csak egy dolgunk van: hogy mi is?! Mi más, mint inni azokból a ragyogó ivóeszközökből! Hogy azután ki is próbálhassuk a fenti technikát…