Így veheted le a lábukról a gasztroblogod olvasóit!

A jó gasztroszöveg is lehet olyan, mint egy recept: hozzávalók kellenek!

Amikor gasztroblogot írsz – legyen az egy új recept, éttermi ajánló, ételbemutató vagy akár egy személyes történet –, az egyik legfontosabb célod az, hogy kapcsolatot teremts az olvasóval. A jó gasztroszöveg nem csak információt ad: életre kelti az ételt, amit bemutatsz. Érzi az olvasó a sülő kenyér illatát? Látja maga előtt a friss bazsalikomleveleket? Úgy érzi, mintha családi vacsorán ülne? Mutatok egy-két trükköt, hogy ezt érezze a (leendő) vendéged!

 

Ha úgy írsz, mintha a legjobb vendéged ülne veled szemben, nyert ügyed van! Képzeld el az olvasódat úgy, mintha a vendéged lenne! Amikor leülsz írni, gondold végig: ki az, akinek szánod a soraidat? Ki az, aki most helyet foglalna az asztalodnál, és örömmel hallgatná, mit mesélsz az ételről, amit készítettél?

 

Lássunk csak példákat!

  • Egy elfoglalt anyuka, aki szeretne gyors, mégis finom vacsorát tenni az asztalra egy rohanós hétköznapon.
  • Egy kezdő szakács, aki először próbálkozik házi pizzával, és jól jön neki, ha biztos kézzel vezeted.
  • Egy igazi ínyenc, aki valami olyat keres, amit még biztosan nem evett.

    (És persze sok más példa lehet még; használd a fantáziád!)

     

Ha megvan a képzeletbeli vendéged, az egész szöveged természetesebb lesz. Olyan lesz, mintha tényleg mesélnél – és ez az, amit az olvasó keres: emberi hangot, segítő kezet.

 

Miért fogják ezt szeretni az olvasóid?

  1. Mert közvetlenebbnek érzik a szövegedet – nem egy általános receptgyűjtemény vagy leírás lesz, hanem egy baráti ajánlás.
  2. Mert átérzik az étel hangulatát, illatát, ízét az olvasóid már szinte a szavakból is.
  3. Mert személyesebb élményt adsz, és ettől lesz a blogod megjegyezhető.
  4. Mert visszatérnek hozzád – hiszen aki egyszer úgy érezte, „ez pont nekem szólt”, az legközelebb is tőled akar ötletet meríteni.

 

Hogyan csináld a gyakorlatban?

  • Írj úgy, mintha tényleg neki magyaráznál főzés közben: „Most jön a trükk: ne sajnáld a citrom héját, ettől lesz friss az íze.”
  • Hagyd, hogy a stílusod barátságos, mesélős legyen, ahogy egy családi ebédkor is beszélnél.

 

És jöjjön még pár extra!

  • Használj érzékszervi leírásokat: ízek, illatok, állagok.
  • Adj háttérsztorit az ételhez, ha van: honnan jött az ötlet, miért szereted.
  • Legyenek egyértelműek a lépések, mert ettől lesz valóban „vendégbarát” a recept.