szövegírás

A menüírás pszichológiája – Avagy amire először figyel a vendég

Képzeld el a pillanatot: a vendég leül, kezébe veszi az étlapot, aztán néhány másodperc alatt talán el is dönti, mit fog rendelni. De mit lát meg először? És vajon miért? Figyelj csak, ugyanis ennek köze van a pszichológiához...

 

A szem mozgása: arany háromszög a menülapon

"Az írás esszenciája az együttérzés gyakorlása" (R. F. Kuang)

Engedd meg, hogy bemutatkozzam. Verebélyi Márta vagyok, újságíró, szövegíró, németnyelv-tanár, kommunikációs szakember, az igényes nyelvi megnyilvánulás híve. Ebben a menüpontban azt tudhatod meg, hogy ez mit jelent, egyúttal pedig azt is, hogy számodra miért lehet hasznos.

Az AI lecseréli a szövegírót? Szerinte a válasz...

Korábban már interjúztam a mesterséges intelligenciával. Most viszont arról faggattam, hogy szerinte valóban igaz-e az, hogy hamarosan abszolút nem lesz szükség emberre az íráshoz. Legyen az cikk vagy regény. A válaszai tanulságosak. Íme a változtatás nélkül közölt kérdés-válasz-sorozat.

 

Segíthet neki a gép, de az ember pótolhatatlan

Ahogy egyre fejlettebbé válik a mesterséges intelligencia, sokan felteszik a kérdést: vajon eljön-e az az idő, amikor a social media menedzserekre és szövegírókra már nem lesz szükség? Vagy az emberek megérzik a különbséget, és (vissza)vágynak az emberi hangra a digitális térben? Szakemberek közül is sokan gondolják talán, hogy a gép leváltja az embert ebben a feladatkörben, de az a helyzet, hogy... Figyelj!

 

Mire képes ma az AI?

Pszichológiai trükkök csak profiknak

A jó szöveg nemcsak helyesen megírt, hanem hatásos is. Kíváncsivá tesz, bizalmat épít, vásárlásra ösztönöz, kapcsolatot teremt. De vajon mitől lesz igazán célravezető egy szöveg? A válasz sokszor nemcsak a szavakban, hanem a pszichológiában rejlik. Most megmutatok öt olyan technikát, amit a profi szövegírók is tudatosan alkalmaznak – és amit te is beépíthetsz az írásaidba.

 

1. Figyelemfelkeltés – avagy a belépő a befogadó agyába

"Minek nekünk szövegíró? Megoldjuk mi magunk!"

Csak nem biztos, hogy úgy, ahogyan egy szövegíró tenné. Bár vannak nagyon ügyes gasztrovállalkozók, akik elfogadható szövegeket írnak, de egyáltalán nem garantált, hogy figyelnek olyan részletekre, amelyekre egy szövegíró szakember odafigyel. Arról nem beszélve, hogy a tulajdonosoknak, ügyvezetőknek, pincéreknek, szakácsoknak, recepciósoknak bőven van egyéb (és elég) munkájuk, és az sem feltétlenül fér bele nyolc órába. Na ugye!

 

Árak

A szolgáltatásaim árai a projekt típusától, összetettségétől és az egyedi igényektől függnek. Ezeket mindig a konkrét feladat részletezése után tudom meghatározni. Így készítek személyre szabott ajánlatot, figyelembe véve a feladat céljait és a kívánt eredményeket.