
Fugu, avagy gömbhal. Milliók kedvelik a különleges csemegét, de ha nem szakavatott szakács készíti, akkor bizony a mérge halált okozhat. Forrás: Wikipédia
Néha gyilkol, vagy más megölésére vesz rá gonosz embereket az étel, az ital, amely sajnálatosan nem csak táplál, szomjat olt. Ez a gasztronómia sötét oldala. Sorozatunkban megtörtént, tanulságos esetekről olvashattok a nagyvilágból és itthonról. Ezúttal olyan étkekről lesz szó, amelyekért hatalmas összegeket is hajlandóak fizetni, akik megtehetik, de azok akár a halálukat is okozhatják. (Forrás: Wikipédia, Agroinform.hu, Benu.hu, Magyar Konyha)
Számos furcsa, s legtöbbünk ízlése szerint mellőzendő ételkülönlegesség létezik a bolygónkon. Megemlíthetjük köztük például a Vietnámban igencsak kedvelt sült szöcskét, továbbá az indiai tutajpoloskát, az Afrikában szívesen tányérra öntött főtt sáskát, óriástermeszeket.
A ropogós sündisznótól a gőzölgő majomagyvelőig
Nigériában csemegének számít a ropogós sündisznó, Ausztráliában őslakosok desszertje a mézhangya, míg Dél-Amerika lakói számára hétköznapi falatok az óriáscincérek vagy a madárpókok. Kínában gyakran esznek gőzölgő majomagyvelőt, porhanyós újszülött, még élő egeret. Koreában nagy divat kutyalevest kanalazni.
Az említettek készítése, fogyasztása persze, gusztus dolga, de valójában nem jelentenek különösebb gondot az embereknek. Nagy számban kerülhetnek főzés vagy sütés után viszont olyan étkek is az asztalra, amelyek nagyon csábítóak, ám az egészségre meglehetősen veszélyesek, s ami a legkevésbé sem kívánatos: akár halálosak is lehetnek. Közülük ismertetünk az alábbiakban néhányat azzal a szándékkal is, hogy vigyázni kell velük, ne jusson a szervezetünkbe túl sok belőlük, s vannak olyanok is, amelyek élvezete végzetes lehet.
Mérgező meggymag, veszélyes vörös vesebab
Magyar háztartásokban is ismeretes, hogy bizonyos csonthéjas gyümölcsök magjainak eszegetésével nem szabad túlzásba esni. Ilyenek a meggy, a cseresznye, a barack magjai. Tudományosan igazolt tény, hogy azokban – ha a bélbe érkeznek – egyes vegyületek hidrogén-cianiddá alakulnak. Kimutatták, hogy a cseresznye- és meggymagban ezek koncentrációja 3-4 milligramm/gramm. A hidrogén-cianidból 200-300 milligramm lehet halált kiváltó mennyiség, az ilyen ciánmérgezéshez pedig egyszerre megközelítően másfél ezer magot kellene megenni meggy-, cseresznye- és főleg barackmagból.
Hazánkban is felhívják a figyelmet a gasztronómiával foglalkozó szakemberek a vörös vesebabra, amely kedvelt fogások alapja. Nem árt tudni, hogy ha nyers állapotában kóstolgatjuk, bizony igen mérgező is lehet. A tapasztalatok szerint sok benne a fitohemagglutinin, amely vegyület roppant káros hatása, hogy súlyos betegségeket idézhet elő, mivel összecsomósítja a vért alkotó vörös vértesteket.
Azt tanácsolják a hozzáértők, hogy ez elkerülhető, ha hosszú ideig vízben áztatjuk ezt a hüvelyes termést, majd forró vízben főzzük meg.
Csalánkiütéssel, olykor halállal jár a mogyoróallergia
Érdemes odafigyelni, ha Jamaica nemzeti ételét, a sós tőkehalat ackee-vel szeretné valaki megízlelni. Az ackee valójában egy Nyugat-Afrikából származó bogyós gyümölcsféle. Az éretlen termése a magokkal együtt egy hypoglycin A nevű toxint tartalmaz, amely hányásos betegség járhat, de végső soron emberi élet kioltására is alkalmas. Éppen ezért csak teljesen érett állapotában, kellően előkészítve adható a sózott halhoz.
Néhány esztendeje Magyarországon is bekövetkezett mogyoróallergia miatt tragédia. Egy óvodás gyermeknek adtak mogyoróvajas szendvicset, noha az óvónő tudott a kicsi problémájáról. Sajnos, bele is halt a kisfiú a a tízórai elfogyasztásába.
A mogyoró ugyan ízletes, de komoly egészségbeli gondokat okozhat azoknak, akik allergiásak rá. Illusztrációnkon egy kisfiú is megtapasztalhatta a kellemetlen hatását. Forrás: Wikipédia
Akik allergiásak a mogyoróra, azok tudják, hogy abból a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet nekik. A leggyakrabban tünetként a csalánkiütés figyelhető meg az ilyen embernél. Ám, ha nagyobb mennyiséget eszik efféle ételből, annak légzési rendellenesség, szívelégtelenség, s bizony még halál is lehet a következménye.
Vízi lényekben is leselkedhet a veszély
Izlandon nemzeti étel a hákarl. Tulajdonképpen a kék cápa húsából készül. A mainzi egyetemen végzett vizsgálatból kiderült, hogy 300 grammos cápa steakben a megengedett méreg mennyiségének hatvanszorosa is megtalálható.
Izlandon a nemzeti eledelük, a hákarl előkészítése a fogyasztásra egy esztendőbe is beletelhet. A kék cápa fejét levágják, az állatot kibelezik, majd földbe ássák, hogy megszabadítsák a méreganyagtól. Forrás: Wikipédia
Az ott élők azonban jól tudják, mit kell tenniük, hogy elkerüljék kedvenc csemegéjük mérgező hatását: lefejezik, kibelezik az állatot, majd legalább egy évre a földbe ássák, így vonják ki belőle a mérget.
A kagylók szintén tartalmazhatnak az emberek számára káros, egészséget romboló, olykor halálos mérgező anyagokat. Ez persze, nem meglepő, hiszen a kagylók a vízben olyanok, mint a filter, vagyis nagy mennyiségű mérget képesek magukba szívni és tárolni. Azok pedig a főzés során nem mindig bomlanak le, ezért a kagylóevéssel érdemes óvatosnak lenni!
Jó, ha tudjuk, hogy szennyezett vízben fordulnak elő nagy számban, s ha megesszük ezeket, a hepatitis A vírus juthat az emberi szervezetbe.
A kagylók evésével is hasznos óvatosnak lenni. Hepatitis A vírussal fertőzhetik meg az embert, s méreganyagokat is szívhatnak magukba. Forrás: Wikipédia
Szakemberek kimutatták, hogy a Földközi-tenger kagylóinak akár 40 százaléka is ezzel a vírussal fertőzött lehet! A kagylók táplálkozás közben átszűrik a vizet, s felveszik a vírusokat is. Legalább 100 Celsius-fokon öt percen át kell folyamatosan forralni, mielőtt enni szeretnénk belőle.
Ha valaki Távol-Keleten jár, szívesen megkóstolná az egyik különlegességet, a fugut, ami nem más, mint a gömbhal. Egyébként már a világ minden táján sokan keresik, és eszik. Bizonyos részei azonban a tetrodotoxin néven ismert mérget tartalmazzák, ami a májat, a petefészket, a bőrt roncsolja, ráadásul izombénító hatása is van. Ennek következtében a légzőizmok bénulását okozza, aminek a következménye a fulladás.
Gömbhalat kizárólag különleges engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetnek. Ők ugyanis hosszas képzés után már tudják, a fugunak melyik ehető része nem tartalmaz mérget.
(Következik: A milwaukee-i kannibál)