Előzőleg már írtam az adventhez kapcsolódó gasztronómiáról, és mivel a hétvége már aktuálissá is teszi, megosztok egy könnyen elkészíthető receptet.
Szerintem ilyenkor (is) érdemes halat készíteni. Bármilyen fajta megfelel, amit minőséginek – és persze megfizethetőnek – találunk. A hal fogyasztása jót tesz a szívnek, a gyomornak és az agynak is, de tapasztalatom szerint a bőrnek, a hajnak és a körmöknek szintúgy.
Az airfryer szerintem remek találmány. Nekem tavaly óta van egy; és úgy vélem, már egy kedvezőbb árú készülékkel is nagyon jó ételeket lehet készíteni. (Bár hozzáteszem: a tartós állapot sokszor a drágább készülékek mellett szól.) Az airfryer lényege a biztonságos és egyszerű használat, és az, hogy nagyon kevés olaj is elég a sütéshez. (De adott esetben el is hagyható.)
Egyszerű fokhagymás-borsos hekk hasábburgonyával
(4 személyre)
Hozzávalók
- 4 darab hekktörzs
- só, bors ízlés szerint (halhoz én tengeri sót használok)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ citrom
- 1 csomag jó minőségű hasábburgonya (kb. 98 százalék burgonyatartalommal)
1–2 löttyintés extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Ha gyors megoldást szeretnénk, az airfryer aljába tegyünk egy kevés burgonyát, sózzuk meg, és spricceljünk rá egy kis olívaolajat. A forró levegő végzi a munka nagy részét, így olajban sütött jellegű lesz az étel, de nem tocsog és nem ég meg – hacsak nem feledkezünk meg az időről... De nem érdemes! ;-)
A halat előzőleg olvasszuk ki, sózzuk, borsozzuk, majd kenjük meg az apróra vágott fokhagymával, locsoljuk meg olívaolajjal és kevés citromlével. A citrom egyrészt savat ad (ugyanakkor tudomásom szerint lúgosít), másrészt tompítja a hal jellegzetes illatát – bár szerintem a hal nyugodtan lehet halillatú. 😊
Sütés közben érdemes néhány percenként ránézni, és óvatosan megfordítani a halat. A burgonyát időnként pótolni lehet. A pontos idő a készüléktől függ, ezért érdemes „tesztelni” a saját airfryerünket.
Jó étvágyat!
A fotó forrása: Greendex