
Amikor gasztroblogot írsz – legyen az egy új recept, éttermi ajánló, ételbemutató vagy akár egy személyes történet –, az egyik legfontosabb célod az, hogy kapcsolatot teremts az olvasóval. A jó gasztroszöveg nem csak információt ad: életre kelti az ételt, amit bemutatsz. Érzi az olvasó a sülő kenyér illatát? Látja maga előtt a friss bazsalikomleveleket? Úgy érzi, mintha családi vacsorán ülne? Mutatok egy-két trükköt, hogy ezt érezze a (leendő) vendéged!
Ha úgy írsz, mintha a legjobb vendéged ülne veled szemben, nyert ügyed van! Képzeld el az olvasódat úgy, mintha a vendéged lenne! Amikor leülsz írni, gondold végig: ki az, akinek szánod a soraidat? Ki az, aki most helyet foglalna az asztalodnál, és örömmel hallgatná, mit mesélsz az ételről, amit készítettél?
Lássunk csak példákat!
- Egy elfoglalt anyuka, aki szeretne gyors, mégis finom vacsorát tenni az asztalra egy rohanós hétköznapon.
- Egy kezdő szakács, aki először próbálkozik házi pizzával, és jól jön neki, ha biztos kézzel vezeted.
Egy igazi ínyenc, aki valami olyat keres, amit még biztosan nem evett.
(És persze sok más példa lehet még; használd a fantáziád!)
Ha megvan a képzeletbeli vendéged, az egész szöveged természetesebb lesz. Olyan lesz, mintha tényleg mesélnél – és ez az, amit az olvasó keres: emberi hangot, segítő kezet.
Miért fogják ezt szeretni az olvasóid?
- Mert közvetlenebbnek érzik a szövegedet – nem egy általános receptgyűjtemény vagy leírás lesz, hanem egy baráti ajánlás.
- Mert átérzik az étel hangulatát, illatát, ízét az olvasóid már szinte a szavakból is.
- Mert személyesebb élményt adsz, és ettől lesz a blogod megjegyezhető.
- Mert visszatérnek hozzád – hiszen aki egyszer úgy érezte, „ez pont nekem szólt”, az legközelebb is tőled akar ötletet meríteni.
Hogyan csináld a gyakorlatban?
- Írj úgy, mintha tényleg neki magyaráznál főzés közben: „Most jön a trükk: ne sajnáld a citrom héját, ettől lesz friss az íze.”
- Hagyd, hogy a stílusod barátságos, mesélős legyen, ahogy egy családi ebédkor is beszélnél.
És jöjjön még pár extra!
- Használj érzékszervi leírásokat: ízek, illatok, állagok.
- Adj háttérsztorit az ételhez, ha van: honnan jött az ötlet, miért szereted.
- Legyenek egyértelműek a lépések, mert ettől lesz valóban „vendégbarát” a recept.