Még meg sem szokta az ember lánya, fia, hogy nem szükséges tüzet rakni ahhoz, hogy sütni tudjon, minekutána feltalálták a gáztűzhelyet. Aztán jött is a villanyos verzió, majd az indukciós sütő.
És láss csodát, a konyhai technika újra fejlődött, s a 2000-es évek elején feltalálták a forró levegős sütőt, azaz az air fryert. Ez aztán az elmúlt néhány évben Magyarországon is elterjedt. Még szerencse!
Ennek a remek találmánynak a nagy előnye az, hogy amit benne sütünk vagy főzünk, nem tocsog majd az olajban, mivelhogy nem is kell hozzá, vagy csak minimális. A hasábburgonya például sokkal finomabb a forró levegős fritőzben, mint a hagyományos, olajos változatban. Pedig az is nagy durranás volt ám az 1990-es években!
Az air fryer esetében nincs szükség előmelegítésre sem, sőt, néhány kattintás, egy kevés logikus gondolkodás, némi kreativitás, és máris könnyen elkészíthetünk bármilyen egészséges főételt, sőt még desszertet is. Nemkülönben pedig akár levest is; mert miért ne? Nem beszélve arról, hogy a brassói aprópecsenye vagy a rakott krumpli is megkreálható benne. (Bár néha nem árt a hagyományoknál maradni ugye…)
Bevallom, én a gáz- vagy villanytűzhely híve vagyok elsősorban, de kimondottan szeretem az air fryert. Örülök, hogy feltalálták! A konyhai kütyük terén kimondottan jól áll a világ, s máris megfogalmazódik bennem a kérdés: vajon milyen lehetőséget, módszert találnak ki legközelebb a sütésre? Bele sem tudok gondolni, mi jöhet még! A homo sapiens sem igen gondolta, hogy majd a homo sapiens sapiens előrukkol egy olyan „dobozzal”, amiben az étel rövid idó alatt „csak úgy” készen lesz. Bár tény, hogy mamutot már nemigen süthetünk benne... Süthetünk viszont például kacsacombot; finom és omlós lesz rövid idő alatt, s a saját zsírjában is klasszul megsül.