Kígyózó sorok, türelmetlen emberek, egyesek túl sok áruval állnak a sorban, mások feltűnően keveset tesznek a szalagra. Sokan a legalacsonyabb árakat nézik, de a minőséget – és azzal együtt a gyomruk jóllétét – figyelmen kívül hagyják. Van, aki listával jár az üzletbe, s akad, aki a kosarába dobálja azokat az árukat, amiket éppen megkíván. Érdemes néha odafigyelni a vásárlási szokásokra, akkor is, ha nem ez a munkakörünk. Tanulságos lehet…
No de mi mindenre kell odafigyelnünk élelmiszer-vásárláskor? Belegondoltál már abba, hogy mennyi mindenre célszerű odafigyelned? Nem? Nos, a cikk után lehet, hogy okosabb leszel, de a lényeg: a kulcs a tudatosságban rejlik, ami pedig tanulható, sőt fejleszthető is.
Mielőtt elmegyünk egy bevásárlóközpontba, érdemes meggondolnunk, hogy mit veszünk majd. Leírnunk még jobb ezeket: nemcsak azért, hogy ne hagyjunk a boltban valamit, amire szükségünk van, hanem azért, hogy kordában tartsuk magunkat. A lista keretet ad, mondhatni, gátat szab a vásárlási láznak.

A gyerekeknek még nagy öröm a vásárlás. Fotó: Pexels
Jól jöhet, ha a gondolatainkat rendszerezzük, és minden termék esetében megfontoljuk, hogy arra valóban szükségünk van-e, vagy csupán az egy nem használatos tárgy lesz majd a polcunkon, netán csak a kukában végzi majd. Ami tehát valószínűleg nem kell majd, ignoráljuk a listánkról! A pazarlás ugyanis pénz- és etikai kérdés is. A környezetünknek sem tesz jót, ha túl sok szemetet halmozunk fel.
Az összetevők listáját nem árt elolvasnunk. A túl sok tartósítószer nem szerencsés a szervezetünk számára, így érdemes olyan termékeket választanunk, amelyek kis mértékben, netán egyáltalán nem tartalmaznak ilyeneket. Figyeljünk a megtévesztésekre is: egy termék, ami diétásnak feltüntetett, még nem biztos, hogy az is – meglehet, hogy csak ügyes marketing áldozatai vagyunk. Olvassunk! A tudatosságra törekvő vásárlókat nehezebb „átejteni”.
A minőség kulcskérdés: nem biztos, hogy a legolcsóbb áru valóban jó, és az sem biztos, hogy a legdrágább a legjobb. Attól pedig, hogy szép egy csomagolás, nem biztos, hogy a benne lévő készítmény is kitűnő választás lesz. Annyit azért viszont érdemes megjegyeznünk, hogy a szép kivitelezés igényességről is „árulkodik”, szóval azt nem mondhatnánk, hogy a csomagolás egyáltalán nem számít. Különösen a fenntarthatóság szempontjából fontos egyébként, mivel ha a portéka túlcsomagolt, azaz ha túlságosan szennyezi a környezetet, az negatív pont lehet. Ne csak magunkra gondoljunk a vásárlásainkkor, hanem a bolygónkra is!
Amikor húst veszünk, érdemes GMO-mentes vagy tanyasi változatokat választanunk. Sokkal jobb ezek minősége, sőt még az íze is! A zöldség, gyümölcs, pékáru esetében pedig az állag árulkodó lehet. A frisseket részesítsük előnyben! Ha pedig környezettudatos céllal árut mentenénk, akkor is figyeljük meg, hogy az valóban fogyasztható-e még.
A listádat (akár papíron, akár a fejedben van) figyeld, ne hagyd megtéveszteni magad! A kereskedelem kemény üzlet, neked viszont a pénztárcádra, s az egészségedre is oda kell figyelned. És a kettő közül természetesen az egészséged van az első helyen. A vásárlói listád címe akár ez is lehetne: az egészségemért. Mi lenne ezen az első pont? Alma, esetleg spenót, netán hal? Ha ilyesmikben gondolkodsz, egész jó úton jársz a tudatosság felé.